torsdag 18 september 2008

Control top

Som jag tidigare tagit upp kommer strumpbyxor numer i alla tänkbara färger och mönster. Som om valet där inte var nog så finns det ju även en mängd extra att tänka på. Som t.ex. om det ska vara tå och fotförstärkning, grenkil, lite stöd för magen, eller tom på hela benet - ja som sagt djungeln är stor där ute.
Ett bra tips för alla som med åren blir lite rundare, tex efter barnafödande, så är det superbra med byxdel som håller åt. S.k. control top. Första gången jag tesade det kändes det lite märkligt men efter ett tag så var det helt naturligt och faktiskt rätt skönt. För finns det något värre än strumpbyxor som krullar ner sig under kjolen eller klänningen? Att behöva springa iväg under festen till toaletten och rätta till strumpbyxorna titt och tätt kan man faktsikt vara utan. Det slipper jag gärna. Då är control top faktiskt suveränt, särskilt om den har en bred linning i midjan. Control top-delen är oftast stickad i grövre garn och har därmed också bättre hållbarehet. Nackdelen är väl att de är oftast lite dyrare än vanliga strumpbyxor och att det kan bli lite varmare runt underkroppen. Har du aldrig provat control top så är mitt starka tips att du gör det. Du blir inte besviken om du är lite rundnätt.
Nu kommer jag att ta ett litet uppehåll i bloggandet. Det är möjligt att det dyker upp ett och annat inlägg, men annars är jag tillbaka i slutet av oktober. Men fortsätt gärna med att skicka in kommentarer och så. Det är jättekul att läsa vad alla ni där ute tycker.


tisdag 16 september 2008

Vem har rätt?

Igår träffade jag en väninna som var på väg hem från jobbet. Hon hade ett par svarta strumpbyxor till ljusbeiga skor. Något som jag tycker "skriker" något förfärligt. Eftersom vi är väldigt goda vänner och gärna pratar kläder och mode så undrade jag lite fint hur hon egentligen tänkte på morgonen. Jag har fått lära mig att det ska vara mörkast nederst, dvs skorna eller stövlarna skall alltid vara mörkare än strumporna/strumpbyxorna. Om man bär svarta strumpbyxor ska det alltså vara svarta skor/stövlar. Hon hade naturligtvis en lite annan åsikt. Efteråt funderade jag över det hela och tänkte genast på att ta upp det på bloggen. Jag ska också ta med det och titta efter på stan om jag kan se fler klavertramp mot ettiketten - fast det kanske inte är det idag.
PS! Vi skildes givetvis som vänner - det gör vi alltid.

måndag 15 september 2008

Rätt storlek?


Att hitta rätt storlek på strumpbyxorna är inte alltid det lättaste. Olika fabrikat ser dessutom olika på storlekarna. En strumpbyxa på H&M i storlek 38/40 behöver inte nödvändigtvis vara samma storlek på Lindex 38/40. Det enda jag är säker på är att strumpbyxor i one size inte alls passar alla.
En del personer drar mer på längden och en del drar mer på tvären, och en strumpbyxa kan visserligen tänja ut sig rätt bra men inte hur mycket som helst. Det finns en del storlekstabeller som hjälp, och här har jag bifogar DIM UPs. Storlek 1 motsvarar 34/36, storlek 2: 38/40, storlek 3: 42/44 och storlek 4: 44/46. Guiden visar hur strumpbyxor i en viss storlek passar olika personers kroppsform efter längd och vikt. Men som sagt det är olika för olika fabrikat. Om man ligger mellan två storlekar så föredrar jag att ta den större. För det finns inget värre än att strumpbyxorna inte sitter ordentligt i grenen. Dessutom slits strumpbyxorna extra hårt, och riskerar mycket mer att gå sönder om man måste dra upp dom för hårt. Men mitt bästa tips när dett gäller att hitta rätt strumpbyxa är att pröva. När man sedan hittat en bra modell så håller man sig mest till den sen. Men jag är så nyfiken på hur olika fabrikat är, så jag virarr ständigt omkring i strumpbyxdjungeln. Men så tycker jag det är rätt kul...

fredag 12 september 2008

Strumpbyxtips

I morse visste jag precis vilka strumpbyxor jag ville ha. Har ett par från Lindex som jag bara älskar. 15 den och blanka med färgen "sand". Men när jag skulle ta på dom upptäckte jag ett litet hål framme vid tårna förmodligen beroende på att skorna jag hade haft skaft emot. Och eftersom jag inte hade fler par av den sorten och det fanns risk för att en rejäl maska skulle gå upp så var det bara att ta fram "reparationsasken". (Det finns förresten inget fulare än trasiga strumpbyxor.) "Reparationsasken" är min burk med nagellack, och med ett fint påstruken lager av genomskinlig nagellack så - vips är strumpbyxan lagad. Påstrykning sker enklast när strumpbyxan sitter på plats och två lager är att rekommendera. Det här tricket fungerar bäst på små hål och på ställen där det inte syns. För det blir ju ett litet "märke" av den stelnade nagellacken som inte är så snyggt. Det går även att tvätta lagningen om man är lite snål och inte vill köpa nya strumpbyxor.

onsdag 10 september 2008

Höga deniertal.

Idag var det litte ruggigt ute när jag först tittade ut. Jag brukar alltid ta en titt på vädret för att sedan bestämma vilka strumpbyxor jag ska ha. Dvs tunna eller ett par med högre deniertal. Fördelen med dom nu så populära täckande strumpbyxorna i typ 60 den är att dom håller mycket bättre. Visst är dom dyra ibland, men som sagt dom håller... Åhlens och Lindex har ett bra sortiment av lite tjockare strumpbyxor. Vilken tjocklek man sen väljer beror ju naturligtvis på hur transparanta man vill att dom ska vara.
En annan fördel med strumpbyxor med lite högre deniertal är att dom blir varmare. Framåt vintern har jag ofta ett par 60 den, eller högre, under långbyxor. Blir det ännu kallare så kommer även strumpbyxor i bomull i fram. Dom är ju inte lika sköna som nylonstrumpbyxor, men frysa vill jag inte göra. En liten nackdel med strumpbyxor i högre deniertal är att det nästan uteslutande blir i mörka färger. Jag har ju annars mest beiga i olika nyanser och beiga strumpbyxor i höga deniertal ser väldigt konstrigt ut. Det passar bara på konståkning.

Så idag blev det, även om det var lite svalt ute, ändå på ett par 20 den av typen vardagsstrumpbyxor. Det är snyggast - och skönast än så länge!

måndag 8 september 2008

Dyrt eller billigt?


Idag tog jag på mig ett par av dom där riktigt billiga ljusbeiga strumpbyxorna jag köpte för en tid sedan. Tre par för 10kr! Efter att jag använder dom nu för tredje gången och har tvättat dom två gånger kan jag konstatera att dom börjar tappa rejält i form och spänst. Så är det istället värt att sats på liet dyrare strumpbyxor? För priset av ett par Vouge får man nästan 30 par av den billiga sorten. Nu var dom ju på rea, men även om man får 10 par billiga för priset av ett par lite finare så blir det mer ekonomiskt lönsamt. Men känslan av ett par lite finare som sitter så himla bra och skönt ska inte föraktas. På fest är det i alla fall ingen tvekan om vad som gäller. De billiga är ju nästan att betrakta som engångsstrumpbyxor, så svaret kanske ligger i att för vardagsbruk gäller det att köpa något som är billigt men ändå tillräckligt hållbart, typ La Mote eller Norlyn för ca 30 kr paret. För även dyra strumpbyxor går sönder förr eller senare :-(

Såg förresten på en TV-kanal igår från en modevisning i London. Jag kunde glatt konstatera att strumpbyxor är hett i modevärlden just nu. Det förekom beiga, tunna blanka i rätt stor omfattning, men det var ändå de täckande varianterna som dominerade. Röda, blå, lila, grå och givervis svarta i höga deniertal fanns på nästan alla ben som passerade förbi. Kul! Byxor eller bara ben är tydligen ute i höst.

fredag 5 september 2008

Fint på fredag



Tänk vad många sorters strumpbyxor det finns egentligen. I dagarna har jag sett en hel del komma fram ur byrålådorna. Men det är ju mycket riktigt svart och täckande som gäller på stan. Jag är kanske lite för traditionell, och kanske tråkig. För även om det är fint med täckande svarta ibland så föredrar jag nog ändå hederliga beiga. Idag har jag valt ett par från Vouge. Lite dyra kanske, 98 kr, men det är ju fredag så då går det väl bra att piffa till sig lite. Ska dessutom direkt från jobbet till en tillställning där det känns mest rätt att dom strumpbyxorna istället för ett par billiga, eller täckande svarta för den delen. Med rätt skor till så blir det perfekt. Känner mig finare i alla fall... Nåja dom sitter också mycket bättre än billiga flerpacksstrumpbyxor som annars är bra som vardagsstrumpbyxor. När det inte är Lycra i strumpbyxorna så blir dom gärna lätt sladdriga och det känns i alla fall som dom inte hasar ner. Något som är det värsta jag vet. Men mina Vogues Sensual Touch har suttit på plats hela dagen utan tillstymmelse till att hasa ner. Dom är dessutom tvättade några gånger och ändå håller dom formen.

Kul att det är fler som börjar hitta till min blogg, och att det kommenteras en del. Det känns bra att det jag skriver uppskattas. Mer läsare och kommenterare är alltid välkommet, så om du känner någon som också gillar strumpbyxor, så tipsa gärna om min blogg.

måndag 1 september 2008

Köpa strumpbyxor

Jag läste någonstans att köpa ett par bra strumpbyxor kan vara lika svårt som att hitta ett par bra skor. Men jag tror ibland att det kan vara svårare med strumpbyxor. Det går ju inte att prova i affären, och knappast be expididen ta fram en annan storlek. Men likheten finns -Strumpbyxor ska förutom vara i rätt storlek, ha bra passform, se snygga ut och inte minst kännas sköna. Det gäller att prova sig fram helt enkelt. Men jag är hela tiden nyfiken på att prova nya modeller så i byrålådan ligger det många olika och det är ibland svårt att komma ihåg var jag köpte alla. Som i morse t.ex. så hittade jag ett par som låg längre bak i lådan. Ett par ljus beiga, blanka, och jag tror det var 20 den. När dom väl kom på så satt dom perfekt. Och supersköna dessutom. Men var i herrans namn köpte jag dom? Var det på Åhlens eller Lindex? Eller möjligen H&M?
Ett knep som jag ska börja med är att spara en bit av förpackningen och fästa den biten med ett plastgem på linningen till strumpbyxan. Jag har tänkt det länge men aldrig kommit till skott riktigt. Men eftersom det fortfarande retar mig lite var jag köpt strumpbyxorna jag har idag så får jag nog ta tag i det där. För om dom går sönder - och de gör de ju förr eller senare, så vore det bra att veta var jag kan få tag på ett par till.