tisdag 23 mars 2010

Promenad i Stockholm

Tillsammans med en väninna var jag till Stockholm i helgen - bl.a. för att shoppa. Vi kunde konstatera att det svarta strumpbyxomodet håller i sig, men att det bara var ungefär var tionde kvinna som hade kjol och strumpbyxor. Nästan alla dom hade svarta strumpbyxor i tjockare garner. Någon enstaka hade tunna svarta och en och annan undantagen hade beiga strumpbyxor. (Jag tror vi bara såg fyra par ben med beiga strumpbyxor på hela lördagen) Inte ens jag hade beiga strumpbyxor i lördags... :-)
Det var ju lite kyligt på morgonen men på dagen kom solen fram. Under den kyliga morgonen var det skönt med benvärmare utanpå strumpbyxorna. Suveränt för dom går ju lätt att ta av när man kommer in eller när det blir varmare. Viker man ihop dom tar dom nästan ingen plats i ficorna på kappan.

fredag 19 mars 2010

Basplagg?

Är strumpbyxor ett basplagg? Dvs finns det/ska det finnas i varje kvinnas garderob? Alla tycker ju inte om att ha strumpbyxor, men på något sätt är ändå strumpbyxor förknippade med kvinnlighet. Jag tror nog att det är väldigt få kvinnor som inte har en enda kjol eller klänning i sitt klädsortiment, och eftersom strumpbyxan är ett naturligt tillbehör så borde det i alla fall finnas strumpbyxor i varje kvinnas garderob. I varje fall för att ha under de något kallare årstiderna. Om fyra miljoner kvinnor i snitt har i alla fall två par strumpbyxor så finns det alltså åtta miljoner par strumpbyxor i stugorna runt om i landet. (Det finns nog fler). Så tillverkare lär inte ha svårigheter att sälja detta basplagg.

onsdag 17 mars 2010

Fler symboler

Här har jag samlat ytterligare några strumpbyxsymboler som kan förkomma på förpackningar:


Längst till vänster är strumpbyxor med förstärkt byxdel. Det finns ofta på basstrumpbyxor (vardagsstrumpbyxor). Förstärkningen gör dom tåligare för slitage mot tex kjolens innertyg. Om du är en person som ofta går och drar upp strumpbyxorna kan förstärkt byxdel vara bra. I mitten har strumpbyxan grenförstärkning och bred resår i midjan. Detta gör att strumpbyxan får bättre passform i grenen och sitter uppe bättre. Längst till höger är helt släta strumpbyxor utan någon som helst förstärkning. De är bra till riktigt kort kjol och klänning. Ingen förstärkningskant som irriterande sticker fram under kjolen - dyker upp framförallt när man sätter sig ner. De har heller ingen grenkil eler förstärkning i grenen. Lite ömtåligare alltså.

Om man ska ha grenkil eller inte är givetvis en smaksak, men det är viktigt att strumpbyxan sitter bra just här. Jag tycker att det inte finns värre än att byxdelen "skaver" och sitter obekvämt i grenen.

söndag 14 mars 2010

Fin till kvällen

Idag har det varit ett underbart väder. Strålande sol, men ändå lite kyligt på något vis. Och framförallt lite blåsigt. Så vad tar man på sig? Kjol kändes inte riktigt aktuellt för en långpromenad. Det blev svarta tights (alltså lite tightare byxor med lite vidd nertill - med andra ord inte strumpbyxor!) Men direkt när jag stack ut näsan så kändes det allt för kallt med tightsen. Vad göra? In och dra på ett par tunna strumpbyxor under tightsen. Perfekt! Skönt, smidigt och varmt på samma gång.

Nu ikväll ska vi iväg på en släktings 60-års uppvaktning, så nu efter en uppfräschande dusch och tilhörande rakning av benen så ska jag dra på ett par blanka svarta 15 den strumpbyxor från Åhlens. Till det blir det en svart kjol och vit blus med lite rosa i. På väg till uppvaktningen svarta stövlar och jag tar med ett par svarta högklackade (givetvis med hel fot)att ha inomhus sen. Det blir bra! Jag kommer att njuta varje minut i mina sköna tunna strumpbyxor.

fredag 12 mars 2010

Finast i Lets Dance

Finaste strumpbyxorna i kvällens TV4 program Let´s Dance bars överlägset av Molly. Med dom fina klänningarna till så var det stilrent. Mollys ben bar verkligen upp de fina strumporna. Tyvärr åkte Molly ut, så vi får inte chans att se hennes fina ben och strumpbyxor mer, men - Grattis Molly! Det är du värd.

Bilden är hämtad från www.tv4.se

Tvätta strumpbyxor

Strumpbyxor måste ju som alla klädesplagg tvättas, men eftersom de är så tunna är de också väldigt känsliga för slitage. Det bästa är att handtvätta, men det orkar jag inte alltid. I tvättmaskin är tvättpåse ett måste, och torktumlare är ju tvärförbjudet. Strumpbyxor torkar bäst om man först försiktigt kramar ur överskottsvattnet, vrid ej garnet, och sedan låter dom dropptorka. Fördelen med tunna strumpbyxor är att dom torkar fort. Handtvättat på kvällen så är dom torra och färdiga att använda på morgonen efter.

Idag har jag dom strumpbyxorna som hänger längst till höger på bilden. Halvblanka 20 den i färgen "Camel" från Lindex. Färgen är alltid mörkare när strumpbyxan är våt.

torsdag 11 mars 2010

Symboler

En del tillverkare är duktiga på att markera på tex förpackningen hur strumpyxorna ser ut och är sydda. Tyvärr inte alla. Men jag tänkte i alla fall presentera lite symboler och förklara vad de betyder om det finns någon oinvigd. Jag börjar med foten.






Längst till vänster är det naturligtvis en fot utan några som helst förstärkningar. Passar till öppna skor. Tåsöm kan dock förekomma. I mitten visar bilden en strumpfot med tåförstärkning. Passar alltså till skor med stängd tå men med öppen häl. De här två första symolerna ska du leta efter om du ska ha strumpbyxor som är lite "finare", men det är ingen garanti att garnet är tunnare för det.

Längst ner till höger är strumpor med tå och fotförstärkning. Oftast är det lite billigare s.k. vardagsstrumpbyxor. Den här sympbolen ska du alltså ha om du vill ha slitstarka strumpbyxor som du förväntas använda ofta. De är ofta lite tjockare i garnet också.

Mina strumpbyxor idag är matta svarta 20 den med tåförstärkning, alltså symbolen i mitten.

onsdag 10 mars 2010

Tights

Som den uppmärksamme kanske noterat har jag lagt till titeln "TIGHTS" på bloggen. Varför kan ju vän av ordning fråga? Jo, jag har upptäckt att vi blivit mer och mer anglosaxiska även när det gäller strumpbyxor. På ett varuhus jag var på nyligen stod det på skylten "Damunderkläder/tights". Ingentig om strumpbyxor! I Råd & Röns senaste test, så testar dom - just det - tights, inte strumpbyxor. På strumpbyxförpackningen står det allt oftare "Tights" på utsidan. Är det någon skillnad då? Nä egentligen inte. Thights är det engelska ordet som vi tydligen lånat hit mer och mer. (På amerikans engelska heter det ju pantyhose) Förut var ju tights mer benämningen på strumpbyxor utan fot, det som även benämns leggings. Men nu har alltså hela strumpbyxor inkluderats mer och mer i begreppet tights. Jag tycker nog inte att det är fel, för jag tror nog att tights kan bli ett modeord, och då kommer fler att välja att ha strumpbyxor. Förlåt! Tights... Och det är ju bra. Så anledningen till namntillägget är att jag har helt enkelt försökt att anpassa bloggen till verklighet. :-)

Dagans strumpbyxor är annars ett par svarta 40 den från H&M. Lite korta i grenen men sitter bra ändå.

måndag 8 mars 2010

Vårkänslor?

Oj! Solen skiner idag från en klarblå himmel och efter ett långt "sportlov" känns det faktiskt riktigt skönt att få börja jobba igen. Nåja, men lite... Vid ett par minusgrader funkar det med tunnare strumpbyxor till kjol och stövlar. Ett par klassiska beiga med lite Lycra får benan att känna sig fräscha. Jag undrar jar jag köpte dom här? När jag tänker efter så tror jag att det är ett par från Åhlens, men jag är faktiskt inte helt säker. Brukar ha koll, men dom här hittade jag bara i lådan i morse och kände att dom ska jag ha. Så blir det ibland.

Var förresten hos tandläkaren i förra veckan och såg i Råd & Rön, som jag läste medan jag väntade på min tur, att de hade strumpbyx- test. Ska återkomma till den. Det finns mycket material att använda där till min blog.