lördag 28 maj 2011

Pantyhose - så fel det blev!

När strumpbyxan blev allt vanligare i Sverige på 60-talet så gick strumpbyxor under benämningen kalasbyxor. Framförallt var det flickors lite tjockar strumpbyxor som fick den benämningen. Det hade dock inget med materialt att göra utan kunde vara både bomull och/eller nylon. Namnet kalsbyxor fanns länge kvar men används knappast idag. I alla fall är det inget jag har hört på många många år.

Men var kom egentligen namnet kalasbyxor från? Den enkla förklaringen är att det var någon som tog fel på bokstäverna "n" och "r" i det egelskspråkiga ordet Pantyhose vilket fick till följd att klädesplagget blev översatt från ordet Partyhose, d.v.s. festbyxor eller just kalasbyxor. Vem som gjorde denna översättningstabbe går väl aldrig att utröna, men eftersom ordet fick sådan enorm spridning på kort tid i Sverige så är det inte orimligt att tro att det är någon form av marknadsförare eller importör av kläder. Nu ska jag inte sticka ut hakan för mycket i genusdebatten, men det var sannolikt en man på den tiden... ;-)

Mina kalsbyxor idag är ett par halvglansiga mellanbeiga i 20 den. Jag är inte helt klar över ursprunget eftersom dom funnits med länge i byrålådan. Det är i alla fall ett hållbart par som jag trivs i.

fredag 20 maj 2011

Strumpbyxor i sommar

Visst är vi många som längtar till sommaren med solsken och bara ben. Men jag vill verkligen slå ett slag för riktigt tunna strumpbyxor, typ 10 den. Jag vet att jag tagit upp det tidigare i bloggen, men det känns som att det är dags igen. En riktig favorit för mig är Lindex Invisible 10 den. Dom finns i färgerna "sand" och "powder". Den senare är ljusare beige i nyansen, och dom är verkligen osynliga. Lindex 10 den kostar ca 60kr paret, och som med alla riktigt tunna strumpbyxor så måste man vara ordentligt försiktig vid påtagninge och användning - dom går lätt sönder! Nyrakade ben är ett också ett hett tips. Men varför strumpbyxor på sommaren? Min främsta anledning är att tunna strumpbyxor gör att benen ser blankare, jämnare, slankare och finare ut. Inte att ha varje dag kanske, men även på sommaren vill man väl kunna vara fin - eller hur.
Lindex Shop Online - 10 DEN, Strumpbyxa
Klicka på strumpbyxpaketet ovan så kommer du direkt till Lindex hemsida.

onsdag 18 maj 2011

Strumpbyxlexikon

Att strumpbyxor heter pantyhose, eller rätt och slätt tights på engelska vet nog de flesta. Men här kommer ett litet strumpbyxlexikon för ordet på en del andra språk. Kan ju vara kul om man är utomlands! En del är ju rätt enkla att uttala eller tom förstå, men när det kommer till uttal av icke västerländska bokstäver får du klara dig själv :-)

Finska - sukkahousut
Danska - strømpebukser
Norska - strømpebukser
Isländska - Sokkabuxur
Estniska - sukkpüksid
Litauiska - triko
Lettiska - zeķbikses
Tyska - Strumpfhose
Holländska - panty
Spanska - medias
Franska - collants
Italienska - collant
Polska - rajstopy
Grekiska - καλσόν
Serbiska - хулахопке
Ryska - колготки
Kinesiska - 紧身衣
Japanska - タイツ
Hebreiska - גרביונים
Arabiska - لباس ضيق

söndag 15 maj 2011

50.000

Nu har antalet besökare på min blogg passerat 50.000 strecket. Det trodde jag aldrig när jag började...

Idag blev det dom tunna 15 den i solbrun nyans. Passade jättebra till klänningen och gav benen en härlig solbrun färg. Måste säga att jag trivdes riktigt bra med det valet. Tyvärr upptäckte jag en maska ovanför hälen nu på kvällen när jag tog av dom. Inte så stor men tillräckligt för att dom ska slängas. Tur att jag har fler par.

fredag 13 maj 2011

Festfina ben!

Så har det blivit helg och på söndag är det uppvaktning då en släkting fyller jämnt. Då gäller det ju att vara fin - även om benen. Jag står i valet vad jag skall välja, och tänkte be mina bloggläsare om råd. Jag har en fin ljusgrå klänning som slutar strax ovanför knäna och som jag tänkte ha och till det klassiska svarta pumps med spetsklack. Men vad tycker du att jag ska ha för strumpbyxor? Alternativen är svarta 20 den sheer, beiga (tror dom är 20 den) kantade med mönster i form av små bladliknande dekorationer i samma nyans som strumpbyxan och i matt ton, eller solbruna 15 den sheer strumpbyxor. Svårt att se utan bild kanske men det går säkert att föreställa sig. Vore kul med lite synpunkter och kommentarer från er läsare.

Tack på förhand

torsdag 12 maj 2011

Wild and crazy

I morse rotade jag runt i strumpbyxlådan och hittade jag mina knallila strumpbyxor som jag inte haft på många år. Jag kunde bara inte motstå frestelsen utan tog på mig dom idag. Jag har sedan länge glömt var jag köpte dom, men jag tror det var på H&M, och jag tror dom är 40 den. Dom var kanske lite varma idag, men det var det värt. Måste säga att jag faktiskt kände mig rätt "wild and crazy" i min svarta klänning och lila strumpbyxor. Märkte nog att jag fick en del blickar på väg till jobbet :-)

Hmmm, jag får nog börja ompröva min konservativa stil med beiga, tunna strumpbyxor. I alla fall till hösten då jag tror dom här blir helrätt.

måndag 9 maj 2011

Känns bra!

Idag har det varit ytterligare ett par beiga La Mote 15 den på benen. Alltså samma som igår. Lite fantasilöst tycker väl någon, men dom känns väldigt bra. Går lagom högt upp i linningen och har en bra passform. Det där med linningen tycker jag är extra viktigt för går dom för högt upp så rullar dom bara ner. Och om dom sitter för långt ner så får jag bara känslan av att dom är på väg av. Som alltid är lagom alltså bäst...

Med del lilla lystern som dom här strumpbyxorna har så ger dom dessutom en snygg look. Blir väldigt läckra ben så här under våren då benen annars blir alldeles för bleka om dom är barbenta.

söndag 8 maj 2011

Leglook

Nu har jag hittat ännu ett företag som säljer strumpbyxor på nätet med god kvalitet. Det är företaget Leglook som har massor med olika häftiga färger och toner som bara blir ett måste i strumpbyxlådan. På bilden är deras beiga strumpbyxor 20 den som jag kommer att införskaffa snarast. På deras hemsida www.leglook.com står det att läsa följande om den strumpbyxan:

"Snygg klassisk strumpbyxa av hög kvalité. Förstärkt i tå och höft. Den tunna strumpbyxan får benen att se snygga ut och är en klassiker som passar till både fest och vardags. Uppsättningen i strumplådan är inte komplett om man inte har ett par av dessa. 20 Denim. Material: 87% polyamid, 13% elastan."

Visserligen kostar dom 85 kr paret, men det måste ju prövas och se om det är värt pengarna. Tål således helt klart en närmare granskning. Få lov att återkomma med ett yttrande.

Idag har det ju varit solsken och varmt ute så när det var dags att åka in till stan och shoppa lite så blev det en ljusgrå kjol med beiga 15 den strumpbyxor från La Mote. Skönt, bekvämt och inte alltför varmt. Det blev inga nya strumpbyxor idag, men köpte mig en fin sommarklänning i alla fall.