torsdag 5 februari 2009

Jobbet "kräver" det

Ytterst få ha i enkäten svarat att jobbet "kräver" att de ska ha strumpbyxor. I en del uniformsyrken är det ju ett formellt krav, tex flygvärdinnor och militärer. Men när jag skrev det svarsalternativet tänkte jag även på att det finns en del yrken som outtalat vill att den kvinnliga personalen ska ha strumpbyxor. Servitriser och kontorspersonal tex. I USA är det nästan ett måste för kvinnlig kontorspersonal att ha täckta ben, vinter eller sommar spelar ingen roll. Varma sommardagar har den manliga personalen knappast shorts så då är det bara för kvinnorna på avdelingen att dra på sig strumpyxorna. Hur varmt det än är. Nu börjar väl den här "regeln" avta så smått med den moderna synen, men den finns fortfarande i allra högsta grad kvar. Här i Sverige finns det ibland ett outtalat krav. Jag har en väninna som arbetar på en advokatbyrå i Stockholm, och hon har sagt att det är inte aktuellt att komma barbent till jobbet. Männen har alltid mörk kostym och kvinnorna dräkt eller motsvarande. Så hennes strumpbyxkonto är rätt högt. Liksom mitt, men mitt är ju självvalt :-)
Läste förresten i en tidning för flera år sedan att en kvinna försökt göra skatteavdrag för strumpbyxor eftersom hon ansåg att det var arbetskläder. Skatteverket hade dock sagt nej.

Dagens strumpbyxor är ett par solbruna 20 den från MyWear. Vardagsstrumpbyxor alltså.

2 kommentarer:

Moppen sa...

Man undrar ju lite hur denna "dolda" agenda uttalas. Du får ha solbruna och svarta, men inte marinblå eller vita.
Säger dom det vid anställning intervjun eller första dagen på jobbet?

C sa...

Nja, riktigt så fungerar det inte. För det första så finns det ingen som säger rent ut att man ska ha strumpbyxor, men det finns ju indirekt genom att till kjol eller klänning har alla nylonstrumpor - alltså täckta ben. Det är en fråga om etikettregler snarare än om tvång. Någon färg finns det väl inte heller utan bara det matchar övriga kläder så är det ok. För du tänker dig väl för vilken slips du har så att det matchar skjorta och kavaj, eller... :-)